Zina

Masha

Laira Lidaro van Maranovski

Sibeer kopen?

Waar koop je een Sibeer en waar niet…?

In het begin van mijn cattery jaren zag je bij de Sibeer weinig tot geen leed, een enkele liefhebber had eens een “miskoop” maar het grote deel was/is jaren gelukkig met hun gekochte Sibeer. Een handje vol fokkers in NL zetten zich voor 100% in voor het mooie ras, maar de Sibeer groeide en groeide en we kunnen nu zelfs spreken over een “hype” Een Hype is in zekere zin leuk, want eindelijk krijgt de sibeer de aandacht die hij verdiend, maar het lokt ook broodfokker en eendagsvlieg fokkers, fokkers die enkel fokken voor zoveel mogelijk productie, snel en veel kittens. Bezuinigen op zeer belangrijke zaken zoals het testen van de sibeer op oa (hcm en pkd) Bezuinigen op voeding, socialisatie, dierenarts bezoeken en hun aangekochte Siberen. Siberen en liefhebbers zijn de pineut, lees je goed in voordat je een Sibeer koopt, laat je niet lijden door een prijs of mooi praatje, vraag de fokker de hemd van het lijf, voel je vrij daar in. Het zijn levende wezens, ook bij een goed werkende cattery gaan er eens katten te vroeg dood, helaas kan op een dier geen levenslange garantie gegeven worden maar we kunnen op z’n minst proberen zo gezond mogelijk te kopen. Als goed bedoelde fokker heb je niet alles in de hand, ook de liefhebber heeft invloed op broodfok, een goed voorbereide liefhebber verzacht leed en houd broodfok niet in stand. Met z’n alle moeten wij opkomen voor de sibeer.

Enkele tips bij het kopen van een sibeer.

Luister altijd naar je onderbuik gevoel, hoe verloopt het contact met de fokker en hoe is de situatie thuis. Zijn de siberen vrolijk en gezond, laat je niet afschikken van een wat magere mama poes, het zogen van kittens vraagt tijdelijk veel van haar schoonheid. Let op geen katten in kleine kooien, schone oogjes, kontjes en mondjes. Vraag om een hcm test met grote voorkeur afgenomen door Specialist van Pawpeds van papa en mama, laat je niet afschepen met ouders zijn negatief of ik ken die lijn op mijn duimpje, nee iedere sibeer krijgt minimaal 1 test, en dat is echt het minimale, liever zien we veel meer informatie. Vraag de fokker naar het verkoop contract, bespreek eventuele garantie. Een kittens mag pas met leeftijd van minimaal 12 weken verhuizen, je mag als koper chip, 1-2 entingen verwachten, paspoort en stamboom.Voor een gezond kitten van 13-20 weken staat een prijs van gemiddeld tussen 700 en 900 euro. Heeft een fokker een lagere prijs in die leeftijd vraag dan waarom? Is daar geen reden voor vraag jezelf dan af waarop hij bezuinigd zal hebben. Maar vooral gebruik je gezond verstand, laat je niet lijden door schattige kittens houd ogen en oren open. Een goede fokker waardeert een goed voorbereiden koper.

Met de tijd heb ik ervaren dat kopers meer ongeduldig lijken te zijn. Ze schrijven zich bij 10 fokkers op de wachtlijst en wie als eerste wat heeft kopen ze. Jammer vind ik, en ik zal een trouwe wachter ook altijd voorrang geven. Een huisdier koop je niet even snel, men doet bij aanschraf van een nieuwe tv vaak meer voorwerk als van hun huisdier. De natuur heeft altijd het laatste woord, en wachten hoort daarbij. Zoek een fokker waar je je goed bij voelt, vraag hem/haar naar de wachtijd, en maak een keuze, we wachten of zoeken door maar blijf altijd alert en laat ongeduldigheid niet winnen.

Ik ga niemand zeggen waar je wel of niet moet kopen, ik ga geen fokkers bij naam afkraken. Ik probeer het op een positieve manier op te lossen, met deze tekst draag ik het over aan de liefhebber die het leest en hopelijk geeft dat een goede bijdragen TEGEN broodfok.

Succes met het vinden van een lieve, gezonde en mooie sibeer.

Amanda

Kies uw taal


FacebookTwitterYoutubeE-mail